Vervoerregio Amsterdam

Verkeer & Meer:
educatie en campagneplatform verkeersveiligheid

Campagne Met elkaar overweg

Doel campagne

Het is steeds drukker op de weg, met een steeds grotere verscheidenheid aan weggebruikers die zich met verschillende snelheden voortbewegen. Door deze verschillen kunnen irritaties, conflictsituaties en ongelukken ontstaan. Als we op elkaar letten en rekening houden met anderen in het verkeer, maken we het bewegen op de weg voor iedereen fijner en veiliger.

De campagne Met elkaar overweg heeft als doel om alle weggebruikers hier bewust van te maken en om hen aan te sporen om rekening met elkaar te houden in het verkeer. Zo komen we allemaal meer ontspannen én veilig thuis.

Onderzoek toont belang van campagne

De drukte en sociaal gedrag op de weg leeft sterk onder de inwoners van Vervoerregio Amsterdam, zo blijkt uit een recente bevraging onder ruim vijfhonderd inwoners. 9 op de 10 inwoners geven aan dat ze ‘rekening houden met elkaar op de weg’ en ‘elkaar voldoende ruimte geven’ belangrijke thema’s vinden. Toch lukt het niet altijd om sociaal gedrag op de weg te vertonen. Stress, haast en drukte op de weg zijn redenen voor inwoners om zich soms minder sociaal in het verkeer te gedragen. Juist dan is het belangrijk rekening te houden met de behoeftes van anderen in het verkeer. De campagne Met elkaar overweg maakt mensen hiervan bewust. Om het zo voor iedereen prettiger en veiliger te maken.

Herkenbare verkeerssituaties met concrete oproep

De campagne roept mensen op om juist op drukke momenten extra scherp zijn en hun gedrag aan te passen. We geven 5 tips om sociaal, veilig en relaxt aan het verkeer deel te nemen, ook bij drukte op de weg:

  1. Houd voldoende afstand tot anderen
  2. Wacht even met inhalen totdat je voldoende ruimte hebt
  3. Geef aan wat je gaat doen. Steek bijvoorbeeld je hand uit als je wilt afslaan
  4. Neem de tijd voor je reis en laat je niet gek maken als je een keer te laat komt
  5. Wees vriendelijk naar andere verkeersdeelnemers. Positiviteit is besmettelijk!

Dit soort kleine acties in het verkeer kunnen een groot verschil maken voor onze veiligheid en de sfeer op de weg.

Lancering

De campagne is op 8 juni 2023 gelanceerd in Vervoerregio Amsterdam. Dit deden we op een basisschool in Purmerend, samen met de leerlingen van de school. Met een spetterende BMX-show van Dez Maarsen. Om bekendheid te krijgen en de boodschap onder de aandacht te brengen, zetten we in op diverse media-uitingen. Denk hierbij aan outdoorborden, sponsored advertising op social media, branded content (artikel in een landelijke krant), een campagnevideo en gronduitingen op wegen in de Vervoerregio-gemeenten die dit wensen.

Over Verkeer & Meer, onderdeel Vervoerregio Amsterdam

Het aantal verkeersslachtoffers moet teruggebracht worden. Dat lukt alleen met een integrale aanpak: met veilige infrastructuur én veilig verkeersgedrag door educatie, voorlichting en handhaving. Met het uitvoeringsprogramma Verkeer & Meer zet de Vervoerregio Amsterdam zich in door de krachten te bundelen met alle veertien gemeenten. Samen met gemeenten, scholen en vele anderen werkt Verkeer & Meer aan het vergroten van de verkeersveiligheid in de regio.

Campagne Met elkaar overweg

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Zoek jij een bureau dat je kan ontzorgen op gebied van campagnes, van conceptontwikkeling tot uitvoering? Die met jou tot de kern van de zaak komt? En vervolgens alles uit handen neemt, van outdoor reclame en gronduitingen tot een videoproductie, van een kick-off en evenement organiseren tot publiciteit genereren? Neem vrijblijvend contact met ons op – we sparren graag met je verder!